Välj färskfoder – för din hunds skull!

Många säger att färskfoder är det bästa din hund kan få. Men hur är det egentligen? Antingen du är en nybliven hundägare eller erfaren uppfödare ställs du någon gång inför frågeställningen om att välja hundmat. Utbudet är enormt och alla påstår sig ha din hunds hälsa och välbefinnande som sina högsta prioriteter. Hur ska du kunna välja hundmat? Att läsa innehållsförteckning på alla paket vore ju orimligt. Att tro på tv-reklamen likaså. Jag vill försöka ge dig lite fakta som kanske kan hjälpa dig till ett bra val av hundfoder. OBS! Är din hund sjuk ska du naturligtvis inte laborera själv utan uppsöka en veterinär.

En del hundar får problem

En del hundar blir sjuka av torrfoder - ge dem färskfoder så ökar chanserna till en frisk hund.
En del hundar blir risiga i magen av vanligt torrfoder

Just nu är miljön i fokus, och många människor är enormt engagerade i miljörörelsen, samtidigt köper de hundmat som skeppats över snart sagt hela världen. Andra väljer hundmat där huvuddelen av näringen kommer från växtriket i form av grönsaker och spannmål, många av dessa har mängder av märkliga tillsatser. Kanske är det därför färskfodret för hundar snabbt ökar i popularitet, något som främst sker genom mun mot mun metoden. Det är vänner och bekanta som berättar om sina erfarenheter av färskfryst mat till deras hundar. Därifrån är inte steget långt för någon hundägare. (1) Alla vill ju ge sin hund den bästa mat den kan få!

Smidigt

Ändå är torrfoder enormt smidigt. Lätt att förvara, lång livslängd och lätt att ösa upp. Inget kladd. Därför är det många hundägare som har valt torrfoder. Många hundar kan äta sådan mat och må toppen, medans andra får problem med magen, leder, humör och rentav diabetes. Ett exempel från den verkliga världen är Mimmi, en hund som som räddades av färskfoder. Trots att en del hundar får problem finns det inte mycket forskning på området, så det mesta är hörsägen och rapporter från kunder även om det påstås finnas evidens som visar att ett oprocessat, rått foder ger lägre sjukdomsgrad än torrfoder.

Identisk med vargen

Vargar lever i princip på 100% animalisk föda

Det finns däremot inga rapporter (som vi kunnat hitta) om att hundar fått problem med hälsan efter att ha gått över till färskfoder. Det kan ju bero på att om vi tittar rent genetiskt på hunden så är den närmast identisk med vargen, det är bara ett 10-tal genpar som skiljer när det gäller näringsupptag (2), och hundar är fortfarande mycket väl anpassade till en kost bestående av 100% animaliskt föda. Vargar lever i princip uteslutande på kött. Fråga de som lever på fjällnäringen får du se. Det är mycket ovanligt att få se en varg avnjuta en morot eller tugga i sig vete ute i det vilda. Visst får vargen i sig lite kolhydrater och fibrer, men det härrör till största delen från bytesdjurens maginnehåll. Där snackar vi färskfoder!

Å andra sidan

Men inget är självklart bara svart eller vitt. En del utländsk forskning gör gällande på att det finns problem med färskfoder, som skulle vara en bärare av salmonella eller någon annan av de över 200 zoonotiska bakteriestammar som kan smitta både människa och hund via hundmaten. Möjligen kan den forskningen vara giltig när det gäller den djurmat som tillverkas utomlands men svensk djurhållning är så rigorös att inhemsk hundmat blir ytterst säker att använda.

Vi älskar våra hundar!

Därmed blir slutsatsen mycket enkel. Om du vill vara helt säker på att din hund mår bra ska du alltså låta din hund äta helsvenskt, spannmålsfritt färskfoder och ur miljösynpunkt självklart då sådan hundmat som är lokalproducerad. Det här är något vi på Smålandfoder tagit fasta på. Vårt färskfoder består av 100% svenska råvaror från den vackra och bördiga landsbygden i Småland.  Samtliga våra produkter är spannmålsfria. Alla produkter i vårt sortiment har helsvenskt ursprung.

Vi tillverkar och säljer hundmat av en mycket enkel orsak. Vi älskar våra egna hundar och vill bara ge dem det absolut bästa hundfoder som står att finna. Helsvensk hundmat med råvaror från Småland där vi också tillverkar och packar den. Vi kallar det färskfryst eller färskfoder – Made in Småland – utan spannmål!

Källor:
1) Dog Owners’ Knowledge and Attitude Towards Raw Food Publicerad 18-11-29
2) The genomic signature of dog domestication reveals adaptation to a starchrich diet Pub. 13-01-23

Roger M Carlsson
Journalist och hundälskare